Mökin lämmitysvinkit talvikauteen

Peruslämpöä on totuttu pitämään mökillä usein noin 7-8 astetta, ulkoilman lämmöstä riippumatta. Syksyllä ja keväällä, kun ulkona on 5-15 astetta, peruslämpö on usein poissa päältä kokonaan, jolloin mökin rakenteisiin pääsee helposti kerääntymään kosteutta. Kuivanapitolämmitys taas seuraa ulkolämpötilaa niin, että sisällä on aina muutama aste lämpimämpää kuin ulkona. Hieman ulkolämpöä korkeampi kuivanapitolämmitys ehkäisee homeen kasvua sisätiloissa tehokkaasti. Home ei kasva pakkasessa, joten talvella rakennus voidaan päästää miinukselle, jos mökissä ei ole vesiputkia tai putket on tyhjennetty ennen talvea. Peruslämpö ja kuivanapitolämmitys voidaan myös yhdistää niin, että lämpö pysyy aina muutaman asteen plussalla. Vesiputkia voidaan lisäksi lämmittää kaapeleilla.

Väärin rakennettu mökki saattaa olla altis home- ja lahovaurioille, sisätilojen lämmityksestä huolimatta. Tyypillinen rakennusvirhe on eristetty puulattia betonilaatan päällä, jonka alapuolelta puuttuu lämpöeristys. Ryömintätilaiset alapohjat homehtuvat mökeillä herkimmin. Maa viilentää alapohjaa, tuottaen sinne kosteutta, joten maapohja tulisi aina lämpöeristää kauttaaltaan.

Mökin kuivanapitolämmitys voidaan helposti toteuttaa ilmalämpöpumpun avulla ja peruslämmitys esim. sähköpattereiden kanssa. Uudemmissa lämpöpumpuissa on valmiina mökin kuivanapitolämmitykseen soveltuva toiminto. Kun mökissä on peruslämpö valmiina, se lämpiää nopeasti myös esim. viikonlopuksi talvellakin.