Mukavasti töissä ja kotoa, myös helteellä
Kesän helteillä kodin, työpaikan tai kesämökin viilennykseen voi käyttää mm. ilmalämpöpumppua tai pelkästään viilennykseen tarkoitettua jäähdytyslaitetta. Taloyhtiössä pumpun asennus vaatii aina taloyhtiön luvan. Oikein asennettu ja mitoitettu pumppu lisää asumis- tai työskentelymukavuutta merkittävästi.
Miten lämpöpumppu toimii?
Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö imee ulkoa ilmaa puhaltimen kautta höyrystimelle, joka sitoo ilman lämpöenergiaa kylmäaineeseen. Ilmalämpöpumppu on tarkoitettu ensisijaisesti lämmityksen tehostamiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös kodin tai muun tilan jäähdyttämiseen. Kesällä ilmalämpöpumppu lisää asumisen mukavuutta viilentämällä huoneistoa. Uusimpien mallien kohdalla viilennyskin vie vain vähän energiaa, joten käyttö kannattaa helteen helpottamiseksi. Jäähdytyksen osalta lämpöpumppu toimii samaan tapaan kuin ulkoyksiköllä varustettu viilennyslaitekin.
- Höyrystin nostaa lämpötilaa muutaman asteen kylmäaineen höyrystämiseksi. Lämpöenergiaa saadaan talteen ulkoilmasta jopa -30°C saakka.
- Kompressori puristaa höyrystyneen kylmäaineen, jolloin kylmäaineen paine kasvaa ja lämpötila nousee.
- Kuuma kaasu johdetaan sisäyksikön lauhduttimelle, jolloin lämpöenergia vapautuu ympäröivään sisäilmaan ja kylmäaine nesteytyy.
- Sisäyksikkö lämmittää ilman haluttuun lämpötilaan ja puhaltaa sen sisätilaan.
Joissain lämpöpumppumalleissa on ilmanpuhdistukseen tarkoitettuja ominaisuuksia, joilla pyritään vähentämään mm. sisäilmassa olevien bakteerien, virusten, homeitiöiden sekä allergeenien määrää.
Mitä tarkoittaa ylläpitolämmitys?
Ylläpitolämmitys on omiaan erityisesti vapaa-ajan asunnoissa tai autotalleissa, joissa lämpötilan ei haluta laskevan liian alas talvellakaan. Ylläpitotoiminnolla tilassa voidaan pitää noin +10°C. Ylläpitotoiminto pitää kosteuden poissa ja ilman liikkeellä tilassa, jolloin ilma säilyy raikkaana ja rakenteet eivät pääse kostumaan. Lämpötilan voi haluttaessa nostaa nopeasti lämpöpumpun ns. turbotoiminnolla.
Mihin asteeseen viilennys kannattaa säätää?
Viilennystä tarvittaessa kannattaa viilennyslämpötila säätää vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi, jolloin sähkönkulutus on vähäistä mutta asumisviihtyvyys paranee selvästi. Samalla jäähdytysasennossa oleva ilmalämpöpumppu poistaa huoneilmasta kosteutta, mikä vaikuttaa asumismukavuuteen enemmän kuin paria astetta isompi lämpötilan lasku. Huonelämpötilaa laskemalla ja kosteutta poistamalla saavutat miellyttävän oleskelu- tai työskentelyolosuhteen. Yhden sisäyksikön ratkaisuja löytyy aina 2 kilowatista 27 kilowattiin asti. Multi-split malliston ulkoyksiköihin voi liittää 1-5 sisäyksikköä.
Miten jäähdytyslaite toimii?
Jäähdytyslaite toimii kuten ilmalämpöpumppu, mutta ei lämmitä. Jäähdytyslaitteita löytyy useita eri malleja. Seinämallit muistuttavat ilmalämpöpumppuja, tämän lisäksi saatavilla on neljään suuntaan puhaltavia kattokasetteja, lattiamalleja sekä kanavoitavia malleja. Kiinteästi asennettavat erillisellä sisä- ja ulkoyksiköllä olevat laitteet ovat tekniseltä toimivuudeltaan parhaita, mutta asennuskustannuksiltaan myös kalleimpia. Erillinen sisäyksikkö ei aiheuta alipainetta ja ilman takaisinvirtausta vaan se kierrättää ja viilentää olemassaolevaa sisäilmaa. Tämän ansiosta samoilla tehoilla varustettu ilmalämpöpumppu pystyy jäähdyttämään huomattavasti enemmän sisäilmaa esim. samantehoiseen perinteiseen siirrettävään jäähdyttimeen verrattuna.
Koska ääntä aiheuttava kompressoriyksikkö on asunnon ulkopuolella, laite on todella hiljainen. Kondessivedestä ei tarvitse huolehtia, sillä sen ohjaaminen otetaan jo asennusvaiheessa huomioon. Kiinteästi asennettavaa lämpöpumppua varten seinään porataan noin 6 cm halkaisijaltaan oleva reikä, josta sisä- ja ulkoyksikön välinen putkitus johdetaan.
Jäähdytyslaitteen hyviä puolia:
– Hiljainen, tehokas ja pitää asunnon tasaisesti viileänä. Voi käyttää myös öisin.
– Ei huolta kondessivesistä
– Ei vie tilaa lattialla
– Sisustukseen parhaiten sopiva ratkaisu
Kuka saa asentaa lämpöpumpun tai jäähdytyslaitteen?
Lämpöpumppu tai jäähdytyslaite voidaan asentaa lähes millaiseen kiinteistöön tahansa. Taloyhtiöissä saattaa olla rajoitteita laitteen asennukselle tai sijoituspaikalle. Lämpöpumpun ja jäähdytyslaitteen, jossa on kylmäainetta, asentaa aina ammattilainen, jolla on kylmäainepätevyys. Laitteen takuun ehtona yleensä myös on, että laitteen on asentanut alan ammattilainen. Vahinkotilanteissa, esim. vesivahingot ja tulipalot, saattaa vakuutusyhtiö kieltäytyä jopa korvaamasta itse asennetun pumpun aiheuttamaa vahinkoa.
Miten lämpöpumppua ja viilennyslaitetta huolletaan?
Ilmalämpöpumppu koostuu ulko- ja sisäyksiköstä. Sisäyksikön suodattimet tulisi puhdistaa noin kuukauden välein, riippuen käyttöolosuhteista. Pölyisissä paikoissa, lemmikki- tai allergiaperheissä on kuitenkin suositeltavaa imuroida suodattimet kahden viikon välein. Ulkoyksikön päälle kertyneet roskat kannattaa puhdistaa ja huolehtia talvella, etteivät sulamisvedet pääse jäätymään korkeaksi keoksi pumpun eteen. Pumppu tulisi huollattaa 1-2 vuoden välein ammattilaisella. Oikein huollettuna pumppu kestää pidempään ja sen hyötysuhde ja endergiatehokuus säilyvät mahdollisimman hyvänä, koko sen elinkaaren ajan.
Viimeisimmät kommentit