Lämpöpumppu tuo säästöjä lämmityslaskuun

Talven kovin pakkasjakso on parhaillaan käsillä ja olemmekin saaneet nauttia kylmästä, mutta kauniista ilmasta, täysin rinnoin. Monissa kotitalouksissa lämpötilaa on nostettu useammalla asteella, kilpaa pakkasen kanssa. Lämpötilan nosto näkyy tietenkin piikkinä sähkön kulutuksessa ja tulevassa sähkölaskussa.

Sähkölämmitteisissä pientaloissa noin puolet kulutetusta sähköstä menee tilojen lämmittämiseen, kolmannes veden lämmittämiseen ja loput erilaisten sähkölaitteiden käyttöön. Veden lämmittäminen kuluttaa yllättävän paljon energiaa. Viidentoista minuutin suihku kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin saunan lämmittäminen. Jos kaipaa pienempää sähkölakua, kannattaa tarkkailla kodin sähkönkulutusta. Pienillä valinnoilla voi säästää vuositasolla jopa useita satasia.

Lämpöhävikkiin vaikuttaa ensisijaisesti rakennuksen energiatehokkuus. Suurin osa lämmöstä karkaa rakenteiden kautta ja kolmannes häviöstä syntyy ilmanvaihdosta. Kodin rakenteisiin ei ilman remonttia voida vaikuttaa, mutta ilmanvaihtoon sen sijaan voidaan.

Erityisesti talvella ilmanvaihdolla on keskeinen osa sähkön säästämisessä. Ilma vaihtuu kylmällä säällä helpommin, kuin lämpimällä. Mikäli talossa ei ole ilmanvaihtokonetta, ilmavaihtoventtiilit on syytä ruuvata pienemmälle. Kylmällä ilmalla kannattaa huolehtia siitä, että ilma ei vaihdu turhaan.

Kodin suositeltava sisälämpötila on 20-21 astetta, mikä saattaa tuntua alkuun hieman viileältä. Parin asteen laskuun tottuu kuitenkin nopeasti. Ihmiset ja erilaiset kodin askareet lämmittävät myös kotia. Uunista ja muista sähkölaitteista syntyy lämpöenergiaa, joka nostaa helposti kodin lämpötilaa parilla asteella, erityisesti pienissä asunnoissa. Jos kodin peruslämpötilaa pidetään turhan korkeana, esimerkiksi 23 astetta, ilma voi tuntua liian raskaalta hengittää, jonka seurauksena tuuletusta lisätään. Tämän seurauksena lämmönhukka lisääntyy ja sähkönkulutus kasvaa entisestään.

Lämpöpumppu tuottaa edullista lämpöä

Kovalla vauhdilla yleistyneet ilmalämpöpumput tuottavat edullista lämpöä. Ilmalämpöpumpun lämpökerroin on vuositasolla vähintään kaksi, mikä tarkoittaa sitä, että se tuottaa keskimäärin kaksinkertaisen määrä energiaa kuin sen käyttäminen kuluttaa.

Nykyaikaiset ja laadukkaat lämpöpumput lämmittävät kovillakin pakkasilla. Jos lämpöpumpun tehot loppuvat kesken, voidaan tueksi ottaa sähkö-, öljy tai vesikiertoinen lämmitysjärjestemä. Mahdollisen lisälämmön tarve lasketaan normaalisti kuitenkin viikoissa, muuten ilmalämpöpumppu riittää useimmissa kohteissa kodin lämmittämiseen.

Ilmalämpöpumpun oikeanlainen käyttö on edellytys sille, että se säästää lämmityskustannuksissa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että lämpöpumppu säädetään puhaltamaan 2-3 astetta lämpimämpää kuin muut kodin lämmönlähteet. Jos kodin tavoitelämpötila on 21 astetta, kannattaa esim. sähköpatterien termostaatti säätää 17-18 asteeseen. Tällöin ilmalämpöpumppu tekee päätyön ja muut lämmönlähteet pitävät perustason yllä. Jos huoneen lämpötila laskee kylmän ilman vuoksi, niin nostetaan ensin pumpun asetusta ja sitten tarvittaessa muiden lämmitysjärjestelmien tehoa.

Lämpöpumppu lattialämmityksen tukena

Lattialämmitys on hyötysuhteeltaan kodin lämmitykseen huonoin vaihtoehto. Rakenne toimii jarruna lämmön karkaamiselle, mutta lattiarakenteissa oleva vesikiertoinen tai sähköllä toimiva lämmitys vuotaa lämpöä suoraan talon ulkopuolelle, jolloin lämmönhukka on suuri. Lattialämmitys kannattaakin pitää niin pienellä kuin mahdollista. Lattialämmityksen säätökyky on huono ja lämpötila säätyy hitaasti, jopa päivän viiveellä. Lattialämmitystä tukemaan kannattaa hankkia lämpöpumppu, joka reagoi nopeasti lämpötilan muutoksen tarpeeseen ja tuottaa edullista lämpöä.

Takka ei ole aina edullisin vaihtoehto

Takka tuo pehmeää lämpöä kotiin, mutta ei ole aina lämmitysmielessä edullisempaa kuin sähköllä lämmittäminen. Ostetun puun polttaminen onkin usein kalliimpaa kuin sähköllä lämmittäminen. Ostettuna heittokuutio puuta maksaa noin 50-60 euroa. Se tuottaa täysin kuivana noin 600 kilowattituntia energiaa, mutta kosteana vähemmän. Jos puita säilytetään ulkona ja poltetaan märkänä, niin lämpötila ei nouse riittävästi ja osa energiasta kuluu puun kosteuden haihduttamiseen. Takka on kuitenkin ehdottomasti tunnelmallisin tapa lämmittää kotia ja monen mielestä se ainoa oikea tapa lämmittää. Lämpöpumpulla voidaan levittää takan tuottamaa lämpöä, jolloin lämpö jakautuu tasaisesti koko huonetilaan.