Ilmalämpöpumppu säästää lämmityskuluissa ja lisää asumismukavuutta

Nykyaikainen ja tehokas ilmalämpöpumppu vähentää merkittävästi lämmityskustannuksia ja lisää kodin asumismukavuutta. Ilmalämpöpumpun etuna on myös mm. sen nopea vaikutus kiinteistön lämmityksessä tai viilennyksessä. Kiinteistön lämpöä voidaan nostaa tai laskea lyhyessäkin ajassa useitakin asteita, kun taas esim. lattialämmityksen säätäminen tuntuu huoneilmassa vasta tuntien kuluttua. Lämpöpumpun hankkimista kannattaa harkita, mikäli sähkölasku on noin 100 € / kk tai sen yli.

Ilmalämpöpumppua valittaessa on huomioitava talon koko ja energaluokka, eli kuinka hyvin lämpö pysyy sisällä. Talon energialuokkaan vaikuttavat mm. eristys, ilmanvaihto, ikkunat ym.). Jäähdytystehoa laskettaessa on huomioitava talon kokonaislämpökuorma, johon vaikuttavat mm. ikkunoiden suunta ja pinta-ala, kattorakenne, sauna, kodinkoneet, valaistus ja asukkaiden määrä. Ilmalämpöpumpun valinnassa kannattaakin aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilainen tuntee lämmitys- ja viilennyslaitteiden ominaisuudet ja osaa suositella tilaan ja käyttötarkoitukseen parhaiten sopivan laitteen.

Ilmalämpöpumpulla voidaan lämmittää ja viilentää omakotitalot, kesämökit ja muut tilat helposti, energiaa säästäen. Lämpöpumppu toimii samalla ilmastointilaitteena ja kosteudenpoistajana, viilentäen kesällä ja säästäen energiakuluissa talvella. Ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa, muuttaen sen lämmöksi tai viileydeksi. Lämpöpumppu tuottaa säästöjä olemassa olevasta lämmitysjärjestelmästäsi riippumatta. Suurimmat säästöt saavutetaan suorasähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa. Ilmalämpöpumppu voidaan asentaa niin uuteen kuin vanhaankin rakennukseen. Kun lämpöpumppua käytetään lisälämmönlähteenä, laitteen hankintakustannus saadaan normaalisti takaisin muutamassa vuodessa. Hitaasti kiertävä ilma tasoittaa lämpötilan koko talossa, raikastaen samalla huoneilmaa. Ilmalämpöpumpun ansiosta myös kosteus- että homeriskit vähenevät, sisäilman kosteuden laskiessa.

Lämmittääkö ilmalämpöpumppu kovalla pakkasella?

Koska ilmalämpöpumppu ottaa lämmön ulkoilmasta, sen lämmöntuottokyky pienenee selkeästi -20°C jälkeen. Nykyaikaisilla laitteilla pystytään kuitenkin tuottamaan lämpöä jopa -30°C pakkasella. Oikein mitoitetulla ja säännöllisesti huolletulla ilmalämpöpumpulla voidaan lämmittää noin -15°C saakka. Sen jälkeen on otettava lämmityksen avuksi päälämmitysjärjestelmä.

Toimiiko ilmalämpöpumppu talvella mökin tai autotallin ylläpitolämmittäjänä?

Uusissa ilmalämpöpumpuissa on yleensä ylläpitolämpötila –toiminto, jolloin laitteen pyyntilämpötilaksi voidaan asettaa esim. +10°C. Tällöin ilmalämpöpumppu pitää tilan lämpötilan noin +8 – +10°C. Sisälämpötila ei saa kuitenkaan laskea alle viiden lämpöasteen, muuten laite lakkaa toimimasta. Tilassa täytyy olla lämpöpumpun lisäksi sähköpatterit, joiden lämpötilaksi säädetään noin +7°C. Sähköpatteri lähtee päälle, jos ilmalämpöpumppu ei pysty tuottamaan tarpeeksi lämpöä alle -15C lämpötilassa.

Mitä ilmalämpöpumpulla viilentäminen maksaa?

Ilmalämpöpumpulla viilentäminen on huomattavasti edullisempaa kuin lämmittäminen. Tämä johtuu siitä, että lämmittämisessä tehdään esim. -10°C ulkolämpötilasta +24 asteista ilmaa sisätiloihin ja viilentämisessä lämpötilaa lasketaan vain parilla asteella. Keskimäärin viilentäminen maksaa noin 0,30€ – 0,50€ vuorokaudessa. Viilentäminen on tehokkainta jos pumppu on jatkuvasti päällä ja pyyntilämpötila on sopiva, esim. +23C.

Levittääkö ilmalämpöpumppu takan tai lieden lämpöä?

Jos ilmalämpöpumpussa on ns. takkatoiminto, sillä voidaan levittää takan tai lieden tuottamaa lämpöä. Tällöin pumppu kierrättää takan tuottamaa ilmaa isommalle alueelle, levittäen lämpöä tasaisesti.

Miten ilmalämpöpumppu pienentää lämmityslaskua tehokkaimmin?

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu kompressoritekniikkaan, joka kuluttaa sähköä vähiten silloin kun kompressori on päällä mahdollisimman pitkiä jaksoja. Parhaat säästöt saadaan silloin kun laite toimii osateholla, eikä käy täysillä kierroksilla.

1. Pidä ilmalämpöpumppu aina päällä. Jos pidät lämpöpumppua päällä vain esim. iltaisin, laite joutuu käyttämään täyttä tehoa jolloin kulutus on huomattavasti isompi.

2. Osta ilmalämpöpumppu ammattilaiselta, joka osaa mitoittaa tilaan oikean tehoisen laitteen. Jos laite on liian pienitehoinen, se käy täysillä kierroksilla jatkuvasti ja kuluttaa enemmän sähköä ja kuluu nopeammin. Jos laite taas on liian iso, se käy katkokäyntiä, kuluttaen huomattavasti enemmän energiaa ja myös tällöin laite kuluu nopeammin.

3. Aseta päälämmönlähde noin 3-4°C astetta pienemmälle kuin lämpöpumppu. Jos lämpöpumpun pyyntilämpötila on +21°C, säädä sähkö- tai öljylämmitys +18°C lämpötilaan. Jos sinulla on vanhat huonosti toimivat termostaatit esim. pattereissa, laita patterit kokonaan pois päältä niin kauan kuin ilmalämpöpumpun lämpö riittää. Näin varmistat ettet käytä kahta lämmitysjärjestelmää päällekkäin.

4. Älä käytä ilmalämpöpumppua koskaan automaattitoiminnolla. Automaattitoiminto pitää lämpötilan ”väkisin” pyydetyssä lämpötilassa. Esim. jos pyydät +22°C lämpötilaa ja lämmität takkaa jolloin sisälämpötila nousee yli +22C, laite alkaa viilentämään.

5. Huolla ilmalämpöpumppu ohjekirjan suositusten mukaisesti. Kaikkein tärkeintä on pitää laitteen sisäyksikkö puhtaana, niin että sen sisälle ei kerry pölyä. Jos pöly menee karkeiden suodatinten alla olevaan lämmönvaihtokennoon ja jämähtää sinne, laite ei pysty luovuttamaan lämpöä tehokkaasti jolloin lämmittäminen ja viilentäminen tulee kalliimmaksi.

Kysy lisää:
Mika Korpela
puh. 044 3130 200
mika.korpela(at)disneoy.com

Kysy lisää ilmalämpöpumpuista

Lukkotavaratalosta löydät auton avainten varaosat ja lukot 24/7.

Lukkotavaratalo palvelee auton avain- ja lukkoasioissa viikon jokaisena päivänä, aikaan ja paikkaan katsomatta.