Maalämpöpumppu Turku
Maalämpöpumppu eli MLP on käyttökustannuksiltaan edullinen ja ympäristöystävällinen lämmitysvaihtoehto, joka hyödyntää auringosta saatua energiaa. MLP tuottaa turvallista ja edullista lämpöä. Maalämpöpumpun hyviä puolia on myös sen helppokäyttöisyys, sillä maalämpöpumppu vaatii vain vähän huolto- ja tarkistustoimia. Maalämpöpumppu sopii niin omakotitalon, rivitalon kuin kerrostalonkin lämmittämiseen sekä uudis- että saneerauskohteisiin. Maalämpöpumpulla voidaan lämmittää isommatkin rakennukset, kuten teollisuushallit, koulut ja hoitokodit.
Maalämpöpumpun toimintaperiaate
MLP:n toimintaperiaate on jääkaapeista tuttu, kylmän asemasta laite pumppaa lämpöä. Lämpö kerätään maasta putkiston avulla. Putkisto voidaan sijoittaa maahan joko kaivamalla horisontaalisesti maaperään tai poraamalla kaivo kallioon. Putkisto voidaan vetää myös tontin lähellä sijaitsevaan vesistöön.
Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta auringon lämpöä. Lämpökaivon syvemmissä osissa lämpöä saadaan maapallon ytimestä kallioon johtuvasta fissioenergiasta sekä lämpimistä pohjavesivirtauksista. Maalämpöpumpun kompressori tarvitsee sähköä toimiakseen. MLP:n tuottamasta lämmöstä noin 2/3 on maaperästä otettua uusiutuvaa energiaa ja noin 1/3 on tuotettu sähköllä.
Keruuputkistossa kiertää jäätymätön neste, joka lämpenee muutaman asteen matkansa aikana. Keruupiirin nesteestä saatava lämpö höyrystää lämpöpumpussa kiertävän kylmäaineen. Höyrystyneen kylmäaineen painetta nostetaan kompressorilla, jolloin myös sen lämpötila nousee. Kylmäaine lauhtuu lämpöpumpun lauhduttimessa jälleen nesteeksi, jolloin se luovuttaa lämpöä lämmönjakoverkkoon ja lämpimään käyttöveteen.
Maalämmön kustannukset
Maalämmön hinta koostuu maalämpöpumpusta, lämpökaivon porauksesta, asennustöistä ja kytkennöistä lämmönjakoverkostoon ja mahdollisista vanhan lämmityslaitteiston purkutöistä. Uudiskohteen rakentamisen yhteydessä asennettu maalämpö on yleensä edullisempi kuin remontoitavan kohteen maalämpö. Maalämpö maksaa itsensä takaisin normaalisti noin 7-10 vuoden aikana.
Maalämpöpumpun asentaminen on luvanvaraista
Maalämpöputkiston asentaminen vaatii kunnasta riippuen toimenpide- tai rakennusluvan. Luvan saantiin vaikuttavat muun muassa mahdolliset maanalaiset rakenteet taajama-alueella, pohjavesialueet ja suojaetäisyydet rakennuksiin, tonttirajoihin ja muihin kaivoihin. Jos putkistoa suunnitellaan asennettavaksi vesistöön, vesialueen omistajan lupa on myös saatava. Ennen maalämpöpumpun hankintapäätöstä on syytä olla yhteydessä oman talon sähkönsiirrosta vastaavaan verkkoyhtiöön ja selvittää onko maalämpöhankinnan vuoksi esimerkiksi suurennettava pääsulakekokoa, hankittava käynnistysvaiheen maksimivirtaa rajoittava niin sanottu pehmokäynnistin tai hankittava tasavirtaohjattu (inverter) maalämpöpumppumalli. Varsinkin haja-asutusalueilla maalämpöpumpun kompressori voi aiheuttaa mm. valojen välkyntää omassa tai naapurin talossa.
Kysy lisää maalämmöstä
Ville Inkinen
p. 0400 782 385
ville.inkinen(a)disneoy.com