Ilmanvaihtokanavien puhdistus Turku

Ilmanvaihtokanava ennen puhdistusta

Ilmanvaihtokanava puhdistuksen jälkeen

Miksi ilmanvaihtokanavien puhdistus on tärkeää?

Kiinteistön ilmanvaihtokanaviin, eli IV-kanaviin kertyy ilmanvaihdon yhteydessä pölyä ja muita epäpuhtauksia, jotka heikentävät ilmanvaihdon toimivuutta. Tämän seurauksena sisäilman laatu heikkenee. Likaiset ilmanvaihtokanavat ovat lisäksi merkittävä paloturvallisuusriski. Ilmanvaihtokanavien puhdistus on julkisissa tiloissa lakisääteistä (pelastustoimilaki (561/1999) 88 §). Yksityissä tiloissa ilmanvaihtokanavien puhdistusta ei ole lailla määrätty.

Kerran vuodessa puhdistettavat ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot

1) ammattimaisten ruuanvalmistuspaikkojen ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot

2) ruiskumaalaamon, puusepäntehtaan ja -liikkeen, tekstiilitehtaan, pesulan, leipomon ja savustamon ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot sekä ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot, jotka ovat sellaisessa teollisuus- tai muussa tilassa, missä ilmanvaihtokanaviin kerääntyy runsaasti herkästi paloa levittäviä aineita

3) ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot huonetilassa, jossa teollisesti valmistetaan tai teknisesti käytetään palavaa nestettä.

Vähintään viiden vuoden välein puhdistettavat ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot

1) sairaalan, vanhainkodin ja suljetun rangaistuslaitoksen ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot

2) päivähoitolaitoksen, koulun, hotellin, lomakodin, asuntolan ja ravintolan ilmanvaihtokanavat ja laitteistot

Mitä hyötyä ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta on

Kiinteistön paloturvallisuuden ohella, sisäilman laatu heikkenee pikkuhiljaa, kun epäpuhtauksia kertyy ilmanvaihtokanaviin. Pikkuhiljaa tapahtuvaa ilman laadun heikkenemistä saattaa olla vaikea huomata, ennen kuin oireet ovat selkeitä. Huonon sisäilman laadun aiheuttamia oireita voivat olla mm. limakalvojen ja silmien kuivuminen ja ärsytys sekä ilman tunkkaisuus. Pahimmillaan puhdistamattomat ilmanvaihtokanavat saattavat aiheuttaa vaurioita kiinteistön rakenteisiin. Seiniin ja kattoon ilmaantuneet tummat läikät voivat kieliä kosteudesta ja mahdollisesti homevauriosta.

Kuinka usein asuinrakennusten ilmanvaihtokanavat tulisi puhdistaa?

Yksityisissä asuinkiinteistöissä puhdistusta ei ole lailla määrätty, mutta ilmanvaihtokanavien puhdistus kannattaa kuitenkin suorittaa säännöllisesti. Ilmanvaihtokanavien puhdistusväli on riippuvainen käytössä olevasta IV-järjestelmästä ja asuinalueesta. Koneellisissa ilmanvaihtojärjestelmissä suositeltu ilmanvaihtokanavien puhdistusväli on 3-8 vuotta, ilmanvaihtoputkien likaisuuden mukaan. Painovoimaisissa ja huippuimurilla toimivissa kiinteistöissä sopiva puhdistusväli on noin 8-15 vuotta. Ilmanvaihtokanavien puhdistus on suositeltavaa suorittaa suurempien remonttien jälkeen, jolloin kanaviin on voinut kertyä normaalia enemmän pölyä ja likaa.

Huomioitava asia on myös iv-koneen suodattimien vaihto, joka oleellisesti vaikuttaa sisäilman laatuun ja kanavien puhdistusvälin pituuteen. Suodattimet tulee vaihtaa 2-3 kertaa vuodessa, asuinpaikasta riippuen.

Miten ilmanvaihtokanavat puhdistetaan?

Ilmanvaihtokanavien ja ilmanvaihtojärjestelmän puhdistaminen aloitetaan alipaineistamalla ilmanvaihtojärjestelmä. Alipaineistamisen jälkeen venttiilit irrotetaan ja tulpataan niin, että imu keskittyy yhteen kanavaan kerrallaan. Puhdistuksen aikana koko ilmanvaihtojärjestelmän kanavisto puhdistetaan pyörivällä harjastolaitteella. Kanavistosta irtoava pöly ja muu lika puhdistetaan alipaineistajassa olevien suodattimien avulla, jolloin kiinteistöön ei tule likaa ja pölyä ilmanvaihtokanavien puhdistuksen aikana. Kun ilmanvaihtokanavat on harjattu, kanaviston venttiilit pestään ja tiivisteiden kunto tarkastetaan.

Huollon yhteydessä ilmanvaihtokone ja lämmönvaihdinkennot puhdistetaan. Ilmanvaihtokoneen moottorit puhdistetaan ja mahdolliset korroosiovauriot korjataan. Koneiden laakerien kunto ja kondensiovesiputken toimivuus tarkistetaan. Puhdistystyön jälkeen ilmanvaihtojärjestelmä säädetään IV-suunnitelmien mukaisesti. Puhdistuksesta ja säätötyöstä tehdään pöytäkirjat. Pöytäkirjoista ilmenee kaikki tarvittava informaatio työstä ja kohteen ilmanvaihdosta. Pöytäkirjoista annetaan kappale rakennuksen tai huoneiston omistajalle ja haltijalle.

Kysy lisää ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta


Ville Inkinen
p. 0400 782 385
ville.inkinen(a)disneoy.com

Haluan lisätietoja ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta

Lukkotavaratalosta löydät auton avainten varaosat ja lukot 24/7.

Lukkotavaratalo palvelee auton avain- ja lukkoasioissa viikon jokaisena päivänä, aikaan ja paikkaan katsomatta.