Oletko hankkimassa ilmalämpöpumppua kotiin tai mökille?

Mökkikauden ollessa jo lähes ovella, moni alkaa miettiä erityisesti mökin kunnossapitoon ja lämmittämiseen liittyviä asioita taas uudella innolla. Lämpöpumppu tuo paitsi säästöä suorasähköllä lämpiäviin kesäkoteihin, sillä voi mm. levittää takan tuottamaa lämpöä, niin että se leviää tasaisesti koko lämmitettävään tilaan. Lämpöpumppu tarvittaessa myös viilentää mökkiä, jos helteet yllättävät tai mökin yhteydessä oleva sauna lämmittää koko tilan liian lämpimäksi.

Lämpöpumppua voi käyttää kesämökkillä myös ylläpitolämmitykseen. Lämpöpumpun avulla mökki pysyy kuivana eikä kosteus aiheuta tuhojaan mökin rakenteissa. Ilmalämpöpumppu auttaa myös mm. kosteuden aiheuttamaan “mökin tuoksuun”. Ilmalämpöpumpun etähallintasovelluksella voidaan mökin lämpötilavaihteluita seurata etänä ja esim. nostaa lämpötilaa valmiiksi, jo ennen mökille menoa.

Huomioi ainakin nämä asiat, ennen kuin päätät minkä lämpöpumpun valitset

Varmista, että valitsemasi lämpöpumppu soveltuu Suomen olosuhteisiin ja sen teho riittää tuottamaan lämpöä myös kovimmilla pakkasilla. Oikein huollettuna laadukkaat lämpöpumput ovat pitkäikäisiä, joten kannattaa varmistaa, että valitsemaasi lämpöpumppuun on saatavilla varaosia ja huoltopalveluita myös viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Ilmalämpöpumppu kannattaa hankkia luotettavalta jälleenmyyjältä ja maahantuojalta. Usein viitteitä luotettavuudesta antaa mm. se, kuinka kauan kyseisen maahantuojan lämpöpumput ovat jo olleet Suomen markkinoilla ja millaisia kokemuksia niistä on kertynyt. Kokemusten kartoittamiseen netin keskustelupalstoilta voi saada hyviä mielipiteitä. Ilmalämpöpumppu kannattaa hankkia luotettavasta asennusliikkeestä, jossa asentajalla on kokemusta asennuksista sekä asianmukainen koulutus alalle. Ilmalämpöpumpun asentajalla tulee olla kylmäaineen käsittelyyn vaadittava koulutus sekä Tukesin myöntämät kylmäaineluvat kunnossa.

Asiantunteva asentaja osaa kertoa mikä on ilmalämpöpumpun hyötysuhteen kannalta paras sijoituspaikka pumpulle. Ammattitaitoinen asentaja tutustuu asennuskohteeseen huolellisesti, ennen lämpöpumpun asennusta. Lämpöpumpun asennus vaatii asennusyritykseltä myös vankkaa lv-osaamista.

Laitteen sekä asennuksen tarjousta pyydettäessä kannattaa varmistaa asennusliikkeeltä, kuuluvatko asennukseen kylmäaineputkien kotelointi, miten ulkoyksikkö asennetaan, minne ulkoyksikön sulatusvesi mahdollisesti johdetaan sekä miten läpiviennit eristetään. Varmista, että saat suomenkielisen käyttöohjeen, lämpöpumpun käyttöönottopöytäkirjan sekä käyttöopastuksen asennuksen jälkeen.

Lämpöpumppu kannattaa huollattaa säännöllisesti ammattilaisella, joka puhdistaa, tarkastaa pumpun kunnon sekä vaihtaa tarvittaessa kuluneet osat uusiin ja huolehtii, että kylmäainetta on riittävästi. Oikein huollettuna ja käytettynä lämpöpumpun hyötysuhde säilyy parhaana mahdollisena, koko lämpöpumpun eliniän. Ammattilaisen tekemien huoltojen ohella omaan siivousrutiiniin kannattaa sisällyttää ilmalämpöpumpun suodatinten puhdistaminen imuroimalla. Lemmikkiperheissä imurointi on hyvä tehdä kahden viikon välein, muuten suodatinten imurointi kerran kuussa riittää.

Lähde www.sulpu.fi