Säännöllinen ilmalämpöpumpun huolto pitää laitteen pidempään toimintakuntoisena

Säännöllinen ilmalämpöpumpun huolto on pumpun toiminnan ja laitteen keston kannalta tärkeää, sillä pumppu ja sen suodattimet keräävät ilmasta sisälleen epäpuhtauksia ja pölyä. Tästä syystä sisäyksikön suodattimet tulisi imuroida säännöllisesti kerran kuussa. Kaikissa ilmalämpöpumppumalleissa suodattimet voidaan irrottaa ja pestä. Kun suodattimet likaantuvat, ilmankierto kennostossa heikkenee ja laitteen hyötysuhde vähenee. Jos kotona on lemmikkejä tai ympäristö on muusta syystä tavallista pölyisempi, puhdistus on suositeltavaa tehdä jopa kahden viikon välein.

Sisäyksikön lamellit kannattaa puhdistaa pyyhkimällä kostealla liinalla ja miedolla pesuaineliuoksella. Puhdistuksen ajaksi laite on suositeltavaa sammuttaa ulkoyksikön vieressä olevasta kytkimestä. Pienemmän puhdistuksen, kuten suodatinten imuroinnin ajaksi, riittää laitteen sammuttaminen kaukosäätimestä.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö on alttiina vaihteleville sääolosuhteille. Aika-ajoin kannattaa tarkistaa ulkoyksikön kunto silmämääräisesti ja poistaa mahdolliset roskat ja lumi sen ympäriltä. Laadukkaissa ilmalämpöpumppumalleissa on automaattinen ulkoyksikön sulatus. Jos lunta kuitenkin kertyy laitteen päälle paljon, se ei pysty sulattamaan suurta lumimassaa, jolloin lumi on puhditettava ulkoyksikön päältä mekaanisesti. Hyvä tapa onkin ottaa ulkoyksikön puhdistus lumesta, esim. osaksi lumitöiden tekoa, jolloin puhdistus tulee tehtyä säännöllisesti, kun luntaa on satanut.

Sännöllisen suodattimien puhdistuksen ja lamellien pyyhinnän lisäksi ilmalämpöpumppu kannattaa huollattaa ammattilaisella 2-4 vuoden välein, riippuen ilmalämpöpumpun mallista ja käytöstä. Erityisesti huollon ja sisäyksikön pesu korostuu, jos kesällä viilennetään. Myös kotitalouksissa, joissa on lemmikkejä, huolto kannattaa teettää noin kahden vuoden välein. Ilmalämpöpumpun säännöllisellä vuosihuollolla varmistat, että laite toimii moitteettomasti ja tuo maksimaalisen hyödyn energiakuluissa. Huoltamattomana ilmalämpöpumpun kondenssivesiputki saattaa tukkeutua ja pahimmillaan aiheuttaa jopa vesivahingon.

Ilmalämpöpumpun perushuolto sisältää:

– Yksiköiden puhdistus (lamellipinta/suodattimet)
– Kylmäaineen tarkastus
– Laitteen tekninen tarkistus
– Ilmalämpöpumpun yleiskunnon arviointi

Ilmalämpöpumpun huolto sisältää laitteiden toimivuuden tarkastuksen, jolla ennaltaehkäistään mahdollisia vaurioita. Tämän lisäksi ammattilainen puhdistaa perusteellisesti ilmalämpöpumpun suodattimet, kondenssivesiputken ja sisäyksikön. Ulkokennosto puhdistetaan roskista ja hiekasta. Laajennetussa huollossa mitataan lisäksi paineet, irrotetaan ja puhdistetaan puhallinsiivet sekä pestään perusteellisesti ulkoyksikön kenno. Asiakas saa Ilmalämpöpumpun huollosta halutessaan tarkastuspöytäkirjan, josta selviää tarkastetun laitteen kunto ja mahdolliset korjaustarpeet. Sopimuksen mukaan tarvittavat korjaukset voidaan tehdä myös huollon yhteydessä.

Ilmalämpöpumpun asentaminen ja kylmäkoneen huoltaminen ovat luvanvaraisia ja vaativat kylmäaineasentajan pätevyyden.

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää ilmalämpöpumpun huollosta

2 + 7 =