Kodin lämmitysjärjestelmän vaihto mielessä?

Kodin lämmitysjärjestelmän vaihto nousee tapetille useimmiten siinä vaiheessa, kun vanha lämmitysjärjestelmä vaatii suurempia huolto- tai korjaustoimia tai kuukausittaiset lämmityskustannukset ovat nousseet huomattavan korkeiksi. Uutta lämmitysjärjestelmää valittaessa kannattaa miettiä, kannattaako ja voiko kodin vanhaa lämmitysjärjestelmää hyödyntää, uuden lämmitysjärjestelmän toiminnassa tai sen rinnalla. Vanha lämmitysjärjestelmä voi toimia esim. kovimpina pakkasjaksoina uuden lämmitysjärjestelmän tehostajana, jos siitä alkavat tehot loppumaan.

Kodin lämmitysjärjestelmän vaihto maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun

Jos vanha lämmitysjärjestelmä on ollut vesikiertoinen lattialämmitys tai patterilämmistys, maalämpö ja ilmavesilämpöpumppu ovat sopivia korvaavia lämmitysjärjestelmiä. Sekä maalämpö, että ilmavesilämpöpumppu vaativat toimiakseen vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän, jolloin vanhan lämmitysjärjestelmän putkisto voidaan hyödyntää, uuden järjestelmän tarpeisiin.

Maalämmön kustannukset

Maalämpöpumpun alkuinvestoinnit ovat suuremmat, kuin ilmavesilämpöpumpun, mutta pitkällä aikavälillä maalämpö on edullisempaa lämpöä, kuin ilmavesilämpöpumpun tuottama lämpö. Maalämpöpumppu on myös tehokkaampi lämmönlähde, jos lämmitysenergiantarve on erityisen suuri. Maalämpöpumpun käyttöönottokustannuksiin vaikuttaa mm. peruskallioon porattavan lämpökaivon porauskustannukset. Porauksen hinta määräytyy mm. sen mukaan, kuinka syvällä peruskallio on maan pinnasta. Jos peruskallio on oikein syvällä, porauksen kustannukset voivat nousta tuhansiin euroihin. Pienelle tontille voi joskus olla myös haastellista saada sijoitettua maalämpökaivoja, jolloin ilmavesilämpöpumppu on parempi vaihtoehto. Ilmavesilämpöpumpun käyttöönottokustannukset ovat huomattavasti edullisemmat eikä asennus vaadi pihan kaivuuta.

Ilmavesilämpöpumppu on hyvä vaihtoehto öljylämmitykselle

Ilmavesilämpöpumppu on erinomainen valinta myös kohteeseen, jossa on öljylämmitys. Ilmavesilämpöpumpun teho riittää normaalissa käytössä lämmittäämään kodin ja käyttöveden tiettyyn lämpötilaan (jopa +60°C), mutta öljylämmitys tehostaa veden lämmitystä entisestään ja auttaa ilmavesilämpöpumppua kovimmilla pakkasilla, jolloin sen tehot eivät riitä pitämään kotia lämpimänä. Öljylämmitteiset kotitaloudet ovat hyötyneet ilmavesilämpöpumpusta merkittävästi. Ilmavesilämpöpumpun myötä öljyn kulutus on laskenut jopa 85-90%, aiempaan verrattuna.

Ilmalämpöpumppu tuo säästöjä sähkölämmitteisiin koteihin

Ilmalämpöpumppu on hyvä lisälämmönlähde sähkölämmitteisiin koteihin. Ilmalämpöpumpun avulla voidaan omakotitalon lämmityksessä säästää jopa satoja euroja kuukaudessa. Ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin normaalisti muutamassa vuodessa. Ilmalämpöpumppua voidaan käyttää kesällä myös viilennykseen.

Jos kodissa on takka, kannattaa ilmalämpöpumppu valita sen mukaan, että pumpussa on takkatoiminto. Takkatoiminnolla varustettu ilmalämpöpumppu kierrättää takan tuottamaa lämpöä tilassa. Ilman takkatoimintoa varustettu pumppu ei välttämättä saa hyödynnettyä takan lämpöä, eikä näin ollen levitä lämpöä tasaisesti.

 

Haluan lisätietoja lämmitysjärestelmistä

9 + 6 =

Lukkotavaratalosta löydät auton avainten varaosat ja lukot 24/7.

Lukkotavaratalo palvelee auton avain- ja lukkoasioissa viikon jokaisena päivänä, aikaan ja paikkaan katsomatta.