Kodin siivous lisää viihtyvyyttä ja esteettömyyttä

 

Kodin toimivuutta ja esteettömyyttä parantavat tilasuunnittelun ohella myös kodin siivous ja järjestely. Ylimääräisen tavaran ja huonekalujen karsiminen selkeyttää tilaa, jolloin se on helpompi hahmottaa. Kun huonekalut on selkeästi ryhmitelty ja kulkuväylille on jätetty riittävästi tilaa, on kotona helpompi kulkea ja vältytään törmäilyltä. Kodin huonekaluiksi kannattaa valita tukevia kalusteita, jotka eivät kaadu, jos niistä ottaa tukea. Tärkeää on tietenkin myös se, että tuolista tai sohvalta on helppo nousta ja siihen on mukava istuutua. Mattoja kannattaa käyttää esteettömässä kodissa harkiten, etenkin jos liikuntakyky on heikentynyt. Jos kotona halutaan käyttää mattoja, kannattaa valita hyvin paikoillaan pysyviä ja matalia mattoja, joiden kulmat eivät käperry. Kodin esteettömyyden kannalta on suositeltavaa käyttää mielummin seinä- tai pöytävalaisimia, kuin lattiavalaisimia. Jos kodissa kuitenkin on lattiavalaisimia ne kannattaa sijoittaa niin, etteivät ne aiheuta kompastumisvaaraa tai houkuta käyttämään niitä nousun tukena.

Ylimääräisen tavaran karsiminen helpottaa paitsi kodin siivousta, se selkeyttää myös kotona toimimista. Kun kaikella tavaralla on paikkansa, tavarat löytyvät helpommin ja ne on helpompi myös laittaa takaisin paikoilleen. Järjestyksen ylläpitämisen ja muistamisen tukena voidaan käyttää myös nimikointia tai kuvasymboleja. Kaappien oviin, hyllyihin tai laatikoihin voidaan merkitä sanoin tai kuvin niille tarkoitettu sisältö. Järjestämisen yksi periaate on se, että hyllyillä ja kaapeissa ei ole ylimääräistä tavaraa. Tavoitteena on että hyllyn koko sisältö on nähtävissä yhdellä silmäyksellä. Turhat tavarat joille ei ole käyttöä kannattaa siirtää kaapeista kokonaan pois. Yläkaapeissa kannattaa säilyttää ainoastaan sellaista tavaraa, jota käytetään harvoin. Ylimääräisestä tavarasta luopumisen tuskaa voi helpottaa lahjoittamalla ne hyvään tarkoitukseen tai myymällä kirpputorilla.

Kaappien hyvällä valaistuksella helpotetaan kaapeissa olevan sisällön tunnistamista ja tavaroiden löytymistä. Mikäli tavaroiden löytyminen merkinnöistä huolimatta on vaikeaa voidaan tietyistä kaapeista poistaa ovi kokonaan. Esimerkiksi ulkovaatteet löytyvät helpommin, kun kaapien ovet poistetaan ja naulakossa säilytetään ainoastaan niitä vaatteita mitä milläkin hetkellä käytetään. Muistisairaan arkea voidaan helpottaa myös lukitsemalla kaapit, joissa on tavaroita jotka saattavat aiheuttaa vaaraa. Näistä kaapeista on syytä ottaa myös vedin kokonaan pois, jolloin lukittu kaappi ei aiheuta hämmennystä.

 

Miksi kodin siivous kannattaa ostaa ammattilaiselta?

Joskus kodin järjestämisessä on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen, joka auttaa kaappien siivouksessa ja nimikoinnissa. Kun pohjatyö on tehty huolella, järjestys on helpompi säilyttää myös arjessa. Pesutilojen lattia on yksi kodin tiloista, jossa siivouksen merkitys turvallisuuden kannalta on merkittävä. Lattiaan kertyvät pesuainejäämät ja muu lika tekevät märästä lattiasta entistä liukkaamman, aiheuttaen kaatumisriskin. Säännöllisellä viikkosiivouksella lisätään kodin viihtyisyytä ja turvallisuutta. Mikäli siivousta ei jaksa tai pysty tehdä itse, sen voi tilata siivousliikkeeltä. Kotisiivoukseen voi hakea avustusta, palvelusetelin muodossa.

Kysy lisää siivouspalveluistamme

Tarja Oikarinen
p. 040 680 4950
tarja.oikarien(a)disney.com

 

Ota yhteyttä ja kysy lisää esteettömyysratkaisuista

14 + 15 =

Lukkotavaratalosta löydät auton avainten varaosat ja lukot 24/7.

Lukkotavaratalo palvelee auton avain- ja lukkoasioissa viikon jokaisena päivänä, aikaan ja paikkaan katsomatta.