Kotona asuminen voi olla milleistä kiinni

Joskus kodin esteettömyys tai esteellisyys on hyvin pienestä kiinni. Kynnykset ovat kodissa yleinen arkea hankaloittava ongelma. Kynnysten ylittäminen esimerkiksi apuvälineen kanssa voi olla haastavaa ja normaalia elämää merkittävästi hankaloittavaa. Kynnysten ylittämistä voi helpottaa poistamalla kynnyksen kokonaan ja asentamalla tilalle tasolistan. Jos kynnyksen poistaminen ei ole mahdollista tai huoneiden lattioiden välillä on tasoeroa, voi sopiva ratkaisu löytyä kynnysluiskasta. Kynnysluiskia löytyy aina muutaman millin korkuisesta, useamman sentin korkuiseen luiskaan. Osassa kynnysluiskamalleista on pohjassa liimanauhat, joilla kiinnitys onnistuu helposti ja nopeasti, ilman suurempaa remonttitietämystä. Kosteissa tiloissa luiska kannattaa kuitenkin kiinnittää liimanauhan lisäksi, kosteisiin tiloihin sopivalla liimalla. Luiskan pohjassa valmiina oleva liima toimii tällöin niin sanottuna asennusliimana, joka pitää luiskan paikoillaan, kunnes varsinainen asennusliima kuivuu.

Kynnysluiskan valinnassa kannattaa huomioida mm. materiaalin liukkaus märkänä tai pakkasella ja materiaalin kestävyys sekä soveltuvuus tilaan, johon kynnysluiska asennetaan. Luiskan pinnan kuviointi on myös tärkeä kriteeri, liukkauden ehkäisyssä. Vaikka luiskan materiaali sinällään kestäisikin tilassa, johon se haluataan asentaa, materiaali voi tulla liukkaaksi olosuhteiden muuttuessa esim. jos kenkien tai jalkojen pohjat ovat kosteat tai ulkona on pakkasta. Tällaisia materiaaleja voivat olla mm. kova muovi tai metalli. Markkinoilla on mm. kumista valmistettuja luiskia, joista on hyviä kokemuksia käytössä. Kuminen luiska soveltuu käytettäväksi kodin kaikissa tiloissa, ulkotiloista sisätiloihin.

Kynnysluiskan lisäksi oven pieleen voidaan asentaa esimerkiksi kynnyksen ylittämistä helpottava tukitanko tai kahva. Tukitanko tai kahva asennetaan runkotolpan kohdalle, jolloin se pysyy tukevasti kiinni vaikka painoa tulisikin kahvan päälle. Pelkkään levyyn asennettuna levy saattaa murtua ja kahva irrota, kun sen varaan lasketaan painoa. Runkotolppien sijainnin voi selvittää esim. rakenneilmaisimella. Tukitanko tai kahva on hyvä olla esim. jos henkilöllä on vaikeuksia tasapainon kanssa ja kynnyksessä on hieman enemmän korkeutta. Muutaman millin kynnysluiskat voidaan asentaa helposti, ilman muita toimenpiteitä, mutta korkeammat luiskat saattavat vaatia oven lyhennyksen.