Maalämmöllä merkittäviä säästöjä taloyhtiön lämmityskuluissa

Onko taloyhtiössäsi lämpöremontti ajankohtainen? Erilaisia lämmitysvaihtoehtoja vertailtaessa kannattaa tutustua maalämpöön. Maalämpöä on käytetty omakotitalojen lämmittämiseen jo pidemmän aikaa, mutta maalämmön edut on alettu huomaamaan myös taloyhtiöissä. Suomessa maalämmön käyttö taloyhtiöiden lämmönlähteenä on vielä suhteellisen tuoretta, mutta Ruotsissa maalämmöllä lämpiäviä taloyhtiöitä on ollut jo pidemmän aikaa.

Maalämmön jatkuvasti kasvava suosio perustuu paitsi sen edullisuuteen, mutta myös sen ympäristöystävällisyyteen. Maalämpö on tehokas tapa käyttää kallioperään varastoitunutta lämpöä talon lämmitysjärestelmään ja käyttöveteen. Maalämmöllä on saatu merkittäviä säästöjä taloyhtiöissä, joissa kaukolämpö tai öljylämmitys on korvattu maalämmöllä. Säästöt ovat olleet jopa neljänneksen aiemmista lämmityskuluista. Kun maalämpöjärjestelmä on mitoitettu, suunniteltu ja asennettu oikein, maalämmön sähkönkulutus on pienin mahdollinen, ja saavutetaan parhaat säästöt. Perustamiskulut maalämpöjärjestelmässä on muihin lämmitysratkaisuihin verrattuna usein korkeammat, mutta laskennallisesti maalämpö maksaa itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa.

Maalämpöjärjestelmän etuna on myös se, että oikein asennettua maalämpöjärjestelmää ei tarvitse huoltaa juuri lainkaan. Vuosittainen tarkastus on kuitenkin hyvä tehdä, jotta voidaan olla varmoja, että kaikki järjestelmän osat toimivat normaalisti. Suuremmissa kiinteistöissä järjestelmään saattaa kuulua useita maalämpöpumppuja ja varaajia ja järjestelmään on mahdollisesti yhdistetty poistoilman lämmöntalteenotto maalämmön sähkönkulutuksen pienentämiseksi. Laaja maalämpöjärjestelmä on järkevää ottaa etävalvottavaksi, jotta maalämmön sähkönkulutusta ja tuotettua lämpöenergiaa voidaan seurata reaaliajassa. Maalämpöjärjestelmän toimivuutta on mahdollista seurata tietokoneen tai tabletin välityksellä. Näin voidaan varmistaa helposti, että järjestelmä toimii koko ajan parhaalla mahdollisella tavalla.

Maalämpöpumpun kuluvien osien uusimiskustannukset eivät ole pitkällä aikajänteellä merkittäviä. Maalämpöpumpun arvokkain käytössä kuluva osa on sen kompressori. Kompressorin tyypillinen käyttöikä on noin 20 vuotta, ja uusimiskustannukset ovat joitakin tuhansia euroja. Käyttövuotta kohti uusimiskustannukset ovat siis noin 100–500 euroa, järjestelmän laajuudesta riippuen. Muita maalämpöpumpun kuluvia osia ovat lähinnä kiertovesipumput, joiden käyttöikä on tavallisesti yli kymmenen vuotta, ja näiden hinta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta tuhanteen euroon. Näin laskien maalämmön kustannukset kuluvien osien suhteen ovat reilusta sadasta eurosta joihinkin satoihin euroihin vuodessa.

 

Haluan lisätietoja lämmitysjärestelmistä

15 + 11 =

Lukkotavaratalosta löydät auton avainten varaosat ja lukot 24/7.

Lukkotavaratalo palvelee auton avain- ja lukkoasioissa viikon jokaisena päivänä, aikaan ja paikkaan katsomatta.