Kodin toimivuutta ja turvallisuutta voidaan parantaa järjestelyllä

Kodin toimivuuteen ja turvallisuuteen vaikuttavia asioita ovat valaistuksen ja rakenteellisen turvallisuuden ohella myös kodin siisteys ja järjestys. Kotiin kertyy helposti vuosien varrella turhaa tavaraa, joka unohtuu kaappeihin käyttämättömänä tai jää olohuoneen nurkaan pölyttymään. Tavarasta luopuminen voi olla vaikeaa, etenkin jos siihen liittyy muistoja. Luopumisen tuskaa voi helpottaa myymällä tai lahjoittamalla ne hyvään tarkoitukseen.

Kaappien järjestely

Ylimääräinen tavara vaikeuttaa kaappien käyttöä ja vie turhaa tilaa. Siistit kaapit ovat jokaiselle miellyttävämpiä käyttää, mutta niiden tärkeys korostuu, jos henkilöllä on esim. heikko näkö, muistisairaus tai ongelmia esim. käsien toiminnassa. Kun kaapin sisältö on kerralla nähtävillä ja helposti saatavailla, on tavarat helppo ottaa ja laittaa myös takaisin omille paikoilleen. Kaappien sisällön voi myös merkitä kaapin oveen tai hyllyn reunaan. Tekstin ohella voidaan käyttää symboleja, jos lukeminen on vaikeaa tai kaapin käyttäjä on pieni lapsi. Esimerkiksi muistisairailla henkilöillä kaapin oven poistaminen voi helpottaa toimimista. Muistisairaan henkilön arkea voidaan helpottaa myös lukitsemalla niiden kaappien ovet, joita ei päivittäisessä toiminnassa tarvita. Lukituista kaapeista on hyvä poistaa vedin kokonaan, jolloin lukittu kaappi ei herätä hämmennystä. Hyvä valaistus on tärkeä jokaisessa kodin tilassa. Se helpottaa myös kaapeissa olevien tavaroiden tunnistamista ja niiden käyttöönottoa.

Tukevat huonekalut

Huonekalut on hyvä ryhmitellä selkeästi ja jättää riittävän leveät kulkuväylät. Myös huonekalujen kanssa pätee sama sääntö, vähemmän on enemmän. Huonekalujen tukevuuteen kannattaa kiinittää huomiota. Huonekalujen tukevuus on erityisen tärkeää etenkin pikkulasten ja huonosti liikkuvien henkilöiden kanssa. Kalusteiden tulisi olla niin tukevia, että niistä voi tarvittaessa ottaa tukea, kun niihin istutaan tai niistä noustaan.

Matot yleisin kaatumisen aiheuttaja

Lattialle sijoitettavien esineiden kanssa kannattaa käyttää harkintaa, kompastumisvaaran vuoksi. Jalkalampun tilalle kannattaa valita mielummin pöytälamppu tai seinään kiinnitettävä valaisin. Jalkalampun jalka luo helposti mielikuvan, että siitä voi ottaa tukea ja lattialla kulkeva johto aiheuttaa kompastumisriskin. Matot on yleisimpiä kaatumisen aiheuttajia kotona. Niiden käyttöä kannattaa rajoittaa, etenkin jos henkilöllä on vaikeuksia liikkumisen tai tasapainon kanssa. Jos mattoja haluaa käyttää kannattaa valita lyhytnukkaisia ja tukevia mattoja, joiden reunat eivät kääntyile. Matot kannattaa sijoittaa kulkuväylien ulkopuolelle.

Väreillä selkeyttä tilaan

Kodin väreillä voidaan mm. helpottaa hahmottamista ja lisätä varmuutta liikkumiseen. Ovenpielien tai listojen maalaaminen seinän väristä poikkeavalla värillä, helpottaa oviaukon hahmottamista. Sekavat kuviot tapeteissa tai muissa tekstiileissä saattavat sekoittaa hahmotuskylyä ja aiheuttaa epävarmuutta. Muistisairauden edetessä värit hiljalleen unohtuvat muistista. Punaisen värin on todettu säilyvän muistissa pisimpään, valkoinen puolestaan unohtuu ensimmäisten joukossa. Yksilöllisiä eroja kuitenkin on myös värien tulkinnan suhteen, joillekin punainen väri saattaa aiheuttaa pelon tunnetta, jos se yhdistetään esimerkiksi tulipaloon. Muistisairauden edetessä voi olla syytä poistaa tai peittää kodista esimerkiksi peilit. Jos henkilö ei tunnista enää omaa peilikuvaansa, ne saattavat aiheuttaa pelkotilan siitä, että asunnossa on vieras henkilö. Joissakin tapauksissa televisio saattaa aiheuttaa saman reaktion.

Pesutilojen lattia voi olla riski

Pesuhuone on yksi kodin tila, jossa lattiamateriaalin ja siivouksen merkitys turvallisuuden kannalta on erityisen merkittävä. Lattiaan kertyvät pesuainejäämät ja muu lika tekevät märästä lattiasta entistä liukkaamman, aiheuttaen kaatumisriskin. Pesutilojen lattiaan voidaan tarvittaessa tehdä liukkautta ehkäisevä käsittely, joka uusitaan määräajoin. Uusimisen tarve riippuu yleensä pesutilojen käytöstä ja siivouksesta.

Joskus kodin järjestämisessä ja siivouksessa on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Kun pohjatyö on tehty huolella, järjestys on helpompi säilyttää myös arjessa. Säännöllisellä viikkosiivouksella lisätään kodin viihtyisyytä ja turvallisuutta. Kotisiivoukseen voi hakea avustusta, palvelusetelin muodossa.

 

Lukkotavaratalosta löydät auton avainten varaosat ja lukot 24/7.

Lukkotavaratalo palvelee auton avain- ja lukkoasioissa viikon jokaisena päivänä, aikaan ja paikkaan katsomatta.